Om författaren

Frida Rosesund är född 1977. Hon började skriva romaner 2007 efter en utbrändhet. Hon har sedan dess gett ut fyra böcker, ”Du skall inte”, ”Dödens Marionett”, ”Förvriden” och ”De inneboende”. För tillfället skriver hon på en urban fantasy-trilogi med arbetsnamnet ”Cirkus Ikaros”.  Böckerna karaktäriseras av magisk realism, psykologisk skräck och undersöker de mörka delarna av människans psyke.

Om hur och varför jag började skriva

En av mina allra första ”böcker” skrev jag som 10-åring, den hette Spöket i London och handlade om min klass som var på skolresa i London där några av oss träffade ett spöke som inte fick ro i sin grav förrän han hittat sin hustru. Det var en magisk bok på två sätt: dels hade den det övernaturliga drag med spöken och andar som jag fortfarande fascineras av och dels var rollerna i min klass ombytta; jag och mina tre vänner var de populära tjejerna som alla killar ville vara med. Inte som det var i verkligheten, där jag var den som killarna inte ville dansa med och som sa nej när jag frågade chans. Mina berättelser från den tiden kom ofta att handla om hur jag fick killen jag ville ha och där de populära tjejerna var de som ingen tyckte om.
Jag skrev mycket som barn och älskade mysterier, jag ville hitta något jag inte förstod, något som var märkligt och overkligt. Jag letade samband i registreringsnummer på bilar, låtsades att jag hade ett nöjesfält i skogen bakom vårt hus och fantiserade fram situationer där jag var den som var stark och cool.
Men något drev bort min fantasi, den kom på villovägar och jag trodde den hade övergivit mig. Under högstadiet och gymnasiet hittade jag andra vägar att uttrycka mig på, genom konst och musik. Skrivandet fick senare utlopp under universitetsåren då jag älskade uppsatsskrivandet. Men det var akademiska texter som hade någon förankring i den verkliga världen och jag sökte något mer, något jag inte riktigt visste vad det var. Jag skrev i min dagbok vid ett tillfälle att det verkade roligt att jobba som författare, men jag kom aldrig längre än till trista noveller om någon tjej som liknade mig och som jag var tvungen att leda fram i berättelsen, tvungen att tänka ut varje ord och varje mening, vilket slutade i en livlös novell som jag inte ens orkade läsa efteråt.
Åren gick och så fyllde jag 30. Mitt i livet, med ett relativt nytt jobb där jag inte kände mig riktigt bekväm, varken socialt eller jobbmässigt, med krav från alla möjliga håll hamnade jag i en kris. Jag orkade inget och bara grät, kände skuld över allt och alla och jag blev sjukskriven, gick hemma en sommar för att repa mig. Mot slutet av sommaren fick jag en idé om att skriva en berättelse om fem personer som alla bryter mot varsitt budord. Jag är inte troende, men har en bakgrund i frikyrkan och temat kändes intressant. Jag skissade upp fem personer som alla hade varsitt problem: Berit kunde inte sluta ljuga, eftersom hon vantrivdes med sitt liv, målade hon upp bilder om hur det egentligen var inför vänner och familj. Lars blev kär i en gift man, Stefan arbetade som präst men hade Tourettes syndrom, vilket komplicerade livet för honom, Jack satt inne för mord och Jacob tvångssnattade. Dessa fem människoöden grep tag i mig, jag ville veta mer om dem, hur de var relaterade till varandra och vad som skulle hända om de skulle mötas. Jag skrev för mitt eget nöjes skull, för att jag hamnade i en annan värld, för att koncentrera mig på annat än mitt eget liv.
Jag kan inte säga att skrivandet räddade mig ur krisen, däremot förändrade det mitt liv. Jag blev en skrivande person, som efter det inte har kunnat sluta skriva, som känner att min barndoms fantasi blommar igen och att den är oändlig. Jag vill alltid skriva och kommer att skriva tills jag dör. Efter fyra år börjar jag hitta mig själv och börjar lära mig att se till mitt eget bästa och inte bara anpassa mig för att bli omtyckt. Jag har hittat tillbaka till den jag en gång var: den nyfikna flickan som älskade mysterier och som hade en oändlig fantasi.

One thought on “Om författaren

 1. Hej!

  Vi på internetbokhandeln http://www.adlibris.com/se/default.aspx har fått en förfrågan från en kund som är intresserad av att köpa en bok som är utgiven av er.
  Vi undrar således om ni är intresserade av att sälja ett exemplar av den tryckta utgåvan av Förvriden. Vi undrar även vad boken har för ISBN nummer.
  Hur mycket skulle den i så fall kosta för oss?
  Återkom med besked så snart som möjligt.
  Med vänlig hälsning
  Linn Norberg
  Inköp/adlibris.com
  08-54 60 60 70

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s